Alexander-tekniikkaa muusikoille

Soita vaivattomasti

Alexander-tekniikan harjoittelu ei vaadi mitään välineitä ja sitä voi harjoitella myös soittamisen tai laulamisen aikana. Liikkumisestasi tulee vapaampaa, hengitys alkaa toimia tehokkaammin ja stressinsietokykysi paranee.

Onko soittosi kivuista tehty?

Muusikoiden rasitusvammat johtuvat yleensä totunnaisten liikkeiden automaattisesta toistamisesta. Alexander-tekniikka auttaa sinua tiedostamaan kaavamaisia liikeratoja ja voit halutessasi hienosäätää niitä. Opit myös palaamaan harjoittelun tai esityksen jälkeen nopeasti normaalitilaan. Jännitykset eivät jää päälle vapaa-aikana, joten keho ja mieli saavat mahdollisuuden palautua.

Artikkeli kertoo erään muusikon tarinan: Kipujen nujertamana työkyvyttömäksi − muusikko sai avun yllättävältä taholta

Klarinetin soitosta

Alexander-tunneilla opit itsellesi luontevan, vaivattoman ryhdin. Kun rintakehään ja selkärankaan liittyvät lihakset joustavat, hengityskin syvenee ja vapautuu. Samoin selkä, joka on vahva, muttei tönkkö, tukee käsien hienovaraisimpiakin liikkeitä.

Alexander-tekniikan tunneilla työskentelemme myös äänen kanssa. Opit kuulemaan tarkasti, milloin klarinetin ääni resonoi vapaasti ja milloin soitossasi on joko liikaa tai liian vähän jännitettä.

Kun muusikko käyttää soittamiseen liikaa voimaa tai yrittää rentoutua liikaa, työskentelystä tule tarpeettoman raskasta. Alexander-tekniikan avulla opit käyttämään juuri sopivasti voimia, tilanteen mukaan. Silloin klarinetin soitosta tulee usein mukavampaa ja vaivattomampaa.

Alexander-tekniikka voi tehostaa hengitystä terveillä aikuisilla.