Aktiivinen lepääminen

Alexander-tekniikan Aktiivinen lepoasento.

Aktiivinen lepoasento on oikein käytettynä tehokas apu selän jumituksiin.

Asetu makaamaan selällesi jalkapohjat lattiaa vasten ja pää kirjapinon päällä. Tukeva alusta vapauttaa selkää tehokkaammin kuin pehmeä, sillä se antaa enemmän palautetta kehostasi.

Pidä silmät auki. Anna itsellesi lupa olla hereillä, vaikket tee mitään. Lattialla on hyvä maata jumppa-alustalla tai matolla. Huolehdi siitä, että sinulla on lämmin, sillä paleleminen saa sinut jännittymään.

Käytä pään alla pehmeäkantisia kirjoja. Jos kirjapino on liian korkea, kurkussa tuntuu painetta. Jos pää taipuu taakse, pino on liian matala. Pinon päälle voit halutessasi asettaa ohuen pehmusteen. Kirjapinon korkeus voi hieman vaihdella makaamiskertojen välillä. Tarkista, ettei kirjapino kosketa niskaa, vaan on ainoastaan pään alla.

Aseta jalat suhteellisen lähelle vartaloa, muttei niin lähelle, että polvitaipeita puristaa. Jos jalat jäävät liian kauaksi, alaselän kaari korostuu, jolloin selän on vaikeampi vapautua. Jalkaterät ovat suurin piirtein hartioiden leveydellä. Käsivarret ovat joko sivuilla tai kämmenet vatsan päällä. Jos hartiat tuntuvat kireiltä, siirrä käsiä rintakehän päälle.

Jos olo on tässä vaiheessa epämukava, nouse ylös ja koeta myöhemmin uudestaan. Makaa kerralla noin 10-20 minuuttia. Jos alaselkä tai jokin muu osa kehoa tuntuu puutuvan, on aika nousta ylös.

Seuraa mielessäsi, kuinka pää, hartiat, lantio ja jalkapohjat asettuvat alustalle. Sinun ei tarvitse tehdä mitään. Voit antaa asioiden tapahtua omia aikojaan. Jos pystyt olemaan reagoimatta tuntemiisi jännityksiin yrittämällä rentoutua, annat itsellesi tilaisuuden vapautua niin hyvin kuin on sillä hetkellä mahdollista.

Voit myös muistuttaa itsellesi, mihin suuntiin eri kehon osat vapautuvat. Ajattele, että kaula ja niska saavat olla rauhassa, jolloin pää ja raajat saavat mahdollisuuden vapautua poispäin selkärangasta. Vartalo muuttuu kolmiulotteisemmaksi eli pitenee, levenee ja syvenee. Selän kimmoisuus alkaa palautua, kun välilevyt nesteytyvät.

Anna hartioittesi levätä alustalla ja olkapäiden loitota toisistaan. Anna sormien loitota olkapäistä . Älä paina hartioita lattiaan. Ajattele, että polvet osoittavat kohti kattoa. Jalat pehmenevät kohti lattiaa.

Mikäli ajatuksesi eivät pysy kasassa, hellitä hetkeksi ja anna itsesi vain olla.

Aino Klippel MStat 2012

aino.klippel.fi

Comments are closed.